Bekijk profielpagina

Tussen neus en lippen door - augustus 2021

Geensnor.nl
Geensnor.nl
Tussen neus en lippen door, de periodieke nieuwsbrief van de redactie van Geensnor. Vol met aardigheden over techniek, politiek, wetenschap en natuurlijk een gezonde portie guitige geestigheden.

Daar zijn we weer! Een maandje verder dus tijd voor editie deux! In deze Tussen neus en lippen door leggen we uit waarom wappies niet te overtuigen zijn (dus probeer het ook maar niet), een simpele tip om Youtube zonder reclames te kijken, een stukje design en natuurlijk een leuke berg links.
Feiten overtuigen niet
Mensen veranderen niet van mening als ze geconfronteerd worden met feiten die niet stroken met die mening. The New Yorker heeft hier een paar jaar geleden interessant artikel over geschreven: Why facts don’t change our minds.
Een aantal wetenschappers heeft dit verschijnsel onderzocht en zijn iets op het spoor. Het redeneer vermogen van mensen is niet bedoeld om logische problemen op te lossen, maar om in grote groepen te kunnen leven. Dat werkte vroeger (en misschien nu ook nog wel…) veel beter om te overleven. Vandaar dus ook de wappies.
Geensnor Academy: Streamline Design
Tijd voor wat kunstzinnige inhoud. Gewoon tussen neus en lippen door. Beetje verdieping in een nieuwsbrief. Kan best. Streamline design (of in het Engels Streamline Moderne) was een kunststroming in de jaren 30/50 in Amerika met een sterke relatie tot art deco en art nouveau. Veel ronde futuristische vormen in bijvoorbeeld gebouwen, treinen, vliegtuigen, maar ook de meer dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals scheerapparaten en dat soort spul. Ik vind het fantastisch.
Bovenstaande Phantom Corsair is wat mij betreft een van de vetste auto’s ooit ontworpen. Batman meets Chicago Maffia. Let vooral ook op de chromen randjes op de bumber, de hele vette koplampen en de dubbele voorruit. En natuurlijk de strakke bijna wulpse lijnen. Dat zie je ook terug in bijv. de prachtige Norman Timbs uit 1948.
En niet alleen auto’s werden in deze stijl ontworpen. Boten, vliegtuigen, treinen (of deze) en natuurlijk gebouwen. En vergeet de broodroosters niet.
In Nederland is deze stroming nooit echt helemaal echt van de grond gekomen. Wel werd er natuurlijk flink uitgepakt in Amsterdamse School (Het Schip in Amsterdam is sowieso een leuk uitje) of Art deco. Maar hier kregen toch vaak rechte strakke vormen de overhand (denk Dudok of Rietveld).
Meer zien? Een aantal leuke overzicht pagina‘s zijn te vinden op het internet.
Ikea gadgets
Bijna iedere week kijk ik wel een keer op de site/app van ikea om te kijken welke nieuwe gadgets onze Zweedse vrienden nu weer hebben bedacht.
Speciaal voor jullie, een selectie van afgelopen maanden.
  • Zorgen over de luchtkwaliteit? Voor een tientje heb je een mooie usb-c luchtkwaliteitsensor die de fijnstof in de ruimte meet! Hier op de redactie is alles groen, totdat ik ga koken.
  • Is de luchtkwaliteit niet om naar huis te schrijven? Doe er dan wat aan met deze slimme luchtreiniger (die je koppelt aan je Tradfri hub) of, als je bang bent voor IOT apparaten, de disconnected versie. Wel zo fijn, een beetje goede lucht! Vernuftig!
  • Als je dan toch al zooi aan je Tradfri hub aan het knopen bent kun je ook meteen de nieuwe Ikea Symfonisk Sonos speaker kopen in de vorm van een speakerschilderij aan de muur. Tweakers was matig enthousiast.
  • Dode planten? Koop een plantenwatersensor voor een paar euro! Als hij knippert heeft hij dorst.
Tedje, muziek!
  • Joris’s maandelijkse Italo banger! Dat ze ook in de Oostenrijkste hoofdstad niet niet vies zijn van een stukje Italo op z'n tijd, bewijzen de mannen van Leitstrahl. Ze weten hem dan ook goed te raken met een fijne set op het Amsterdamse Bordello Radio.
  • Soms hoor je een nummer van een artiest of genre wat je normaal totaal niet boeit, maar dat ene nummer is eigenlijk best vet. Dat had ik bij Outkast - Myintrotoletuknow
  • Everlong, een bekend en mooi liedje van Foo Fighters is wel een beetje onderdeel van de soundtrack van mijn jeugd. Dave Grohl verteld eens rustig hoe hij er eigenlijk op kwam en speelt ter plekke ook nog een mooie akoestische versie! Op Youtube
  • Ook zo zin in ontspannen? Luister Nightmares on wax! Zwoel, warm en relaxt. Perfect in de zomer!
  • Erik’s obscure bandje van de maand: Goat. Dwarsfluiten met gitaren.
Leuke links voor de mensen
Dat was hem weer. Volgende maand nummer drie! Kun je niet wachten? Kijk eens op geensnor.nl of schuif gezellig aan in onze Telegram groep
Vond je deze editie leuk? Ja Nee
Geensnor.nl
Geensnor.nl @geensnor

Tech, politiek, wetenschap en guitige geestigheden

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Created with Revue by Twitter.